Kim Fredriksson (SD) vill se fler insatser mot valsabotaget. Foto: SVT

SD efter stenkastningarna: ”Fördöm attackerna”

Uppdaterad
Publicerad

Under den senaste tiden har flera partier i Sörmland utsatts för valsabotage där valaffischer har vandaliserats. Senast igår blev företrädare för Sverigedemokraterna i Eskilstuna attackerade och hotade när de skulle sätta upp valskyltar i Skogsängen.

– Personligen blir jag väldigt förbannad över att folk inte kan ge fan i valskyltarna och att man till och med använder fysiskt våld mot meningsmotståndare som man inte tycker om. Det tycker jag är en väldigt olycklig utveckling som vi måste komma till rätta med, säger Kim Fredriksson, gruppledare för Sverigedemokraterna i Eskilstuna.

Vid 20-tiden under torsdagskvällen så attackerades två företrädare från Sverigedemokraterna i Skogsängen i Eskilstuna.

När valarbetare försökte sätta upp nya valskyltar efter tidigare sabotage så möttes de av stenkastning. Enligt polisen så träffades ingen person men en bil som valarbetarna åkt i skadades efter attacken.

– Samtliga partier måste fördöma och ta avstånd ifrån det här. Man måste fördöma valsabotage och fysiskt våld. Det är inte okej att försöka tysta meningsmotståndare, säger han.

En person greps

Polisen grep en 16-årig pojke som släpptes senare på kvällen, men han är fortfarande misstänkt för brott.

Men det är inte första gången det inträffar valsabotage i Sörmland under den här valperioden. På flera håll i länet har olika partier drabbats av skadegörelse.

”Alla partier drabbas”

Mariefred, Flen och Oxelösund är bara några platser där det rapporterats om valsabotage.

– Det är massor av skadegörelser på valaffischer och det har det varit i de senaste 10-20 valrörelserna, säger Thomas Agnevik, presstalesperson hos polisen.

– Det är alla partier som drabbas, högern skadar vänstern, vänstern skadar högern, vanliga fylltrattar skadar bara dem som råkar vara i vägen, säger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.