En 18-årig man åtalas efter att ha kastat ägg mot SD-politiker i samband med ett partiarrangemang. Bilden är hämtad ur polisens förundersökning. Foto: Polisens förundersökning

Kastade ägg mot Sverigedemokrater – åtalas för ofredande

Publicerad

Tre företrädare för Sverigedemokraterna i Eskilstuna utsattes för äggkastning i samband med ett partiarrangemang i valrörelsen. Nu åtalas en 18-årig man för ofredande efter äggkastningen.

Händelsen skedde i samband med evenemanget Sommartorg, som innebär att politiska partier ställer upp tält ute i olika bostadsområden under valrörelsen. Vid det aktuellla tillfället hade Sverigedemokraterna sitt tält i stadsdelen Årby i Eskilstuna.

Tre partiföreträdare har uppgett i förhör att de utsattes för äggkastning av en man på platsen och också ha träffats av äggen. En person som inte tillhör partiet men var där för att lyssna utsattes också av samme man. Han ska också ha skrikit glåpord i samband med att han kastade äggen.

Eskilstuna

Ville jaga bort SD-politikerna

Mannen, en 18-åring bosatt i Eskilstuna, åtalas nu misstänkt för ofredande mot grupp. 

De utsatta partiföreträdarna har uppgett i förhör att de upplevde att attacken varit riktad mot partiet.

18-åringen har i förhör erkänt att han kastat ägg mot Sverigedemokrater men förnekat att någon skulle ha träffats av dem. Han har också medgett att han kastade äggen för att jaga bort Sverigedemokraterna från platsen, enligt förundersökningen.

Foton och filmer som bevis

Som bevis i målet finns fotografier och videofilmer där äggkastaren syns. 18-åringen har i förhör medgett att det är han som syns på bilderna.

Han har dock påpekat att andra kastat ägg tillbaka mot honom, men att det inte syns på bilderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eskilstuna

Mer i ämnet