Här visar sig de två vargvalparna. Foto: Länsstyrelsen

Sju djur skjutna i jakten på varghybrider i Sörmland

Uppdaterad
Publicerad

Nu har ett sjunde djur fällts under den skyddsjakt som pågår för att utrota de varghybrider som har konstaterats i trakterna runt Katrineholm. Enligt länsstyrelsen fälldes en normalfärgad hane i lördags.

I oktober fattade länsstyrelsen i Sörmland beslut om att hybriderna mellan varg och hund ska skjutas, med motiveringen att vargstammen inte ska blandas upp med hund.

Minst fem hybrider

Genom DNA-analyser har man konstaterat att det finns minst fem hybrider mellan varg och hund i området.

Den hane som fälldes i lördags ska nu analyseras på Sveriges veterinärmedicinska anstalt i Uppsala.

Jakten utökades

Den 12 december fattade länsstyrelsen ett nytt beslut om skyddsjakten, som innebar att man inte bara fick fälla hybrider. Anledningen var att man upptäckt att det fanns fler hybrider än man först trott, och att begränsningen gjorde det svårt att bedriva en effektiv jakt.

Väntar på analys

Enligt länsstyrelsen inväntar man nu analyssvar gällande fem av de fällda djuren, och skyddsjakten fortsätter som planerat eftersom observationer tyder på att det finns fler kvar i området.

De två andra fällda djuren har i det ena fallet konstaterats vara en varg, och i det andra fallet en varghybrid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Varghybriderna i Sörmland

Mer i ämnet