Tezla är en jaktgolden och är en av dem som sökt efter varghybriderna. Foto: Privat

Specialisthunden Tezla inkallad till hybridjakten

Uppdaterad
Publicerad

För att hitta varghybriderna i Sörmland har länsstyrelsen kallat in experthjälp från Stockholm – i form av besiktningshunden Tezla. Hans uppgift är att spåra varghundarna som det bedrivs skyddsjakt på.

På måndagen var ett område utanför Marmorbyn i Vingåkers kommun avspärrat på grund av skyddsjakten på de unika varghybriderna. En av de som deltog i jakten var Mikael Fransson från länsstyrelsen i Stockholm och hans hund Tezla.

– Det är en besiktningshund utbildad vid Sveriges lantbruksuniversitet. Det finns bara ett tiotal hundar i landet med den här utbildningen, säger Mikael Fransson.

Specialiserar sig på rovdjur

Tezla är expert på att spåra just rovdjur, och tanken var att han skulle få korn på hybridvargarna för att de sedan skulle skjutas av jägare. Enligt Mikael Fransson är det ganska ovanligt att de åker utanför Stockholms län.

– Men det är väldigt angeläget att få bort hybriderna.

Tar även upp gamla spår

Mikael Fransson och Tezla kan komma att hjälpa till i skyddsjakten igen, för utanför Marmorbyn på måndagen hittade man inga hybrider.

– Nackdelen med hundarna är att de även tar upp gamla spår. De kan ta upp spår som är över ett dygn gamla. Man vill ha ett färskt, annars kommer man aldrig ikapp dem, säger Mikael Fransson.

Besiktningshundar

Visa

De kan följa spår mycket noggrant.

De kan användas när tamdjur försvunnit eller när för att hitta björn, lo eller varg.

De flesta besiktningshundar är verksamma inom länsstyrelsen.

Fakta: Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Varghybriderna i Sörmland

Mer i ämnet