Redan idag finns tomma avdelningar på sjukhusen i Sörmland, redo att ta emot coronapatienter. Foto: TT

Sjukhussalar förbereds för coronapatienter

Publicerad

Coronasmittade patienter som behöver vård på sjukhusen i Sörmland ökar. Bara det senaste dygnet har antal patienter ökat från 39 till 69. Nu jobbar regionen med att få fram platser avsedda för covid-19 patienter.

Region Sörmland jobbar med flera planer där man ska kunna öppna upp vårdplatser för coronapatienter om behovet skulle uppstå.

– Det handlar om olika scenarion med 20, 40, 60, 80 och till sist 100 platser som ska finnas tillgängliga vid behov, säger Fredrik Gustavsson, regionens presstalesperson.

Coronaviruset i Sörmland

För att möjliggöra så många platser har regionen ställt in mycket av den vård som inte är akut. Det handlar bland annat om mammografiscreeningar och gynundersökningar som har senarelagts.

86 vårdplatser till covid-19 patienter

Dessutom finns redan idag tomma avdelningar redo att ta emot coronapatienter.

– Idag har vi totalt 86 vårdplatser inom regionen på avdelningar, inklusive intensivvård, som är primärt avsedda för covid-19 patienter. Arbete pågår att skapa flera vårdplatser och även andra avdelningar kan ta emot patienter, säger Fredrik Gustavsson, presstalesperson vid Region Sörmland.

Coronapatienter hålls isolerade

De 69 patienter som vårdas på Sörmlands sjukhus idag är isolerade.

– Patienter med covid-19 vårdas antingen på avdelningar där bara patienter med covid-19 vårdas eller på enkelrum på andra avdelningar, säger Fredrik Gustavsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet