Skånepolisen håller pressträff i Malmö.

Skånepolisen anmäler sig själva

Uppdaterad
Publicerad

Skånepolisen har anmält sig själva till Riksenheten för polismål efter avslöjandet av att man i hemlighet kartlagt romer.

Varken Sörmlandspolisen eller Polisen i Östergötland säger sig känna till den omfattande registreringen.

Åklagare inkopplad

– För att kunna undersöka att allting har gått rätt till enligt lagstiftningen med upprrättandet och hanteringen av den här analysfilen så har vi gjort den otillgänglig nu till dess att åklagaren ska kunna titta på den, säger Lars Förstell, pressinformatör vid Skånepolisen till SVT Sörmland.

Polisens romregister

Liksom registrering av sexuell läggning eller religion är det förbjudet enligt svensk lag att registrera människors etnicitet.

Öppningsparagrafen i Polisdatalagen är tydlig: lagen är till för att skydda den personliga integriteten. Registreringen strider dessutom mot Europakonventionen.

Söka ansvar högt upp

Polisens kartläggning av romer kommer nu att granskas av Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden. Nämnden kände inte till registret före avslöjandet.

Tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem säger till Sveriges Television att det nu är viktigt att ansvarsfrågan söks högt upp i chefsleden, och att inte endast enskilda polismän på låg nivå straffas.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisens romregister

Mer i ämnet