En grupp tonårspojkar hade en tävling om att tafsa på så många flickor så möjligt. Foto: SVT design

Nyköpingsskola får kritik av DO efter tafsningstävling

Uppdaterad
Publicerad

Övergreppen anmäldes av en elev som upplevde att hon blivit utsatt för sexuella trakasserier. Nu har Diskrimineringsombudsmannen, DO, granskat skolan.

Det var förra året som en elev anmälde övergreppen till Skolinspektionen efter att de ska ha pågått en längre tid. Flera tonårspojkar ska ha tävlat i vem som kunde tafsa på flest flickor på sin skola. Något som enligt anmälaren var känt av skolledningen.

Skolinspektionen lämnade över ärendet till DO som startade en granskning kring skolan utredning om sexuella trakasserier och deras arbete med åtgärder.

Nyköping

Ingen plan mot sexuella trakasserier

DO anser att skolan brustit i sin likabehandlingsplan. Detta genom att inte ha riktlinjer och rutiner som ska förhindra och ta tydligt avstånd från sexuella trakasserier. DO påpekar att skolans rutiner kring kränkningar måste tydligare även omfatta sexuella trakasserier.

Dock visar DO:s tillsyn att skolan utrett själva ärendet utan brister. Skolan har bland annat hållit samtal med de inblandade eleverna och deras föräldrar, personalen har haft extra uppmärksamhet på eleverna och skolan har erbjudit flickan som anmälde övergreppen kuratorssamtal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyköping

Mer i ämnet