Den konsultande skolchefen togs in sedan den tidigare skolchefen avgått efter att det kommit fram att verksamheten gick mot ett underskott på 35 miljoner kronor. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Konsultens pris för att vara skolchef: 148 000 kronor i månaden

Publicerad

När Oxelösunds kommun stod utan skolchef i våras anställdes en konsult att utföra uppdraget. Nu har slutnotan kommit: 148 000 kronor i månaden fick kommunen betala.

Det har varit turbulent inom utbildningsförvaltningen i Oxelöund den senaste tiden. Chefen avgick i januari efter att det uppdagats att förvaltningen gick mot ett underskott på 35 miljoner kronor. Efter honom tog den biträdande utbildningschefen hans ställe en kort tid.

Men den 19 mars rekryterades en tillförordnad skolchef från konsultföretaget Kunskapsbolaget. Förra månaden lämnade han kommunen efter det att Oxelösund rekryterat en ny permanent skolchef i Eva Svensson.

925 kronor i timmen

För den tillförordnade skolchefskonsultens tjänster betalade kommunen 925 kronor i timmen, en månadskostnad på 148 000 kronor om man utgår från en arbetsvecka på 40 timmar. Totalt fick kommunen betala 627 075 kronor exklusive moms.

– När vi gjorde budgetarbete under våren var det flera andra stora förändringar inom organisationen som behövde tas om hand och det hade blivit för mycket för den biträdande skolchefen Cristina Bohman. Då kom vi fram till att vi behövde förstärka ledningsresursen. Och ska du få in en person med rätt kompetens på kort tid så behöver du anlita en konsult, säger kommunchefen Johan Persson.

”Inte så stor skillnad”

Skolkonsulten kostade 925 kronor i timmen i ett läge där skolan behövde spara. Hur resonerade ni kring det?

– Skillnaden är inte så stor jämfört med om vi hade haft en ordinarie skolchef. Det skiljer 60 000 kronor om man räknar in semestertillägg och andra arbetsgivaravgifter. Det var dessutom bara fem månader som han var anställd hos oss. Under tiden vi rekryterade en ny skolchef.

Men du kunde väl inte veta hur lång tid det skulle ta?

– Jag visste inte hur lång tid det skulle ta men jag hade bestämt att uppdraget inte skulle förlängas efter sommaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.