Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör rektorn Elin Härnby berätta om elevernas oro i klippet ovan. Foto: SVT

Skolelever rädda efter skjutningar i Årby: ”Frågar om de får ha skottsäkra västar”

Uppdaterad
Publicerad

Elever på Årbyskolan känner sig otrygga när de tar sig till och från skolan, enligt rektorn Elin Härnby. Efter den senaste skjutningen i Årby, där en kvinna och ett barn skottskadades i en lekpark, har elever frågat om de får ha skottsäkra västar eftersom att de är rädda för att bli skjutna.

– Det är helt fruktansvärt, säger Elin Härnby.

Ännu en skottlossning i Årby inträffade i helgen. Härnby beskriver situationen som tragisk och hon säger att de, tyvärr, börjar bli vana. Tidigt under måndagsmorgonen höll hon ett möte med sin personal för att informera om hur de skulle möta upp oron som finns bland elever efter helgens skjutning.

– Vi sa att det var viktigt att prata om vad som har hänt och stärka upp med vuxennärvaro på raster men att vi skulle ha lektioner som vanligt, säger hon.

Lekplatsskjutningen

Skottsäker väst i skolan

Elin Härnby säger att flera elever känner sig trygga i skolan men inte i området Årby efter alla skjutningar.

– Jag förstår att de är oroliga, det har skjutits flera gånger under våren. Elever har frågat om de får ha skottsäkra västar i skolan, säger hon.

Rektorn har blivit erbjuden stöd i form av extrapersonal från kommunen, något som hon i dagsläget har tackat nej till.

– Vi ville började dagen som vanligt, det handlar om normalitet. Kommer det in väldigt mycket folk utifrån kan det oroa mer än vad det ger trygghet. Vi har sagt att vi inväntar och kollar av läget och sedan får vi se.

Kommunen i stabsläge

Kommunen aktiverade sin krisstödsorganisation POSOM i fredags. Krisstödjare fanns på plats i Årby för att möta upp boende i området. Under lördagen fanns kommuns personal på plats och Mötesplats Årby och Öppna förskolan höll öppet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lekplatsskjutningen

Mer i ämnet