Foto: SVT

Skolinspektionen om jargongen på Öknaskolan: ”Fullständigt oacceptabel”

Publicerad

Skolinspektionen kräver åtgärder av Öknaskolan senast den 16 oktober.

– Det är en oacceptabel jargong som pågått under längre tid, säger Carin Holtz, enhetschef på Skolinspektionen.

Diskrimineringsombudsmannen (DO) utreder parallellt enskilda sexuella kränkningar som anmälts.

Skolinspektionen har utrett landstingsdrivna Öknaskolan och pekar på en rad brister, där man nu kräver åtgärder.

– Det vi vill se nu är att man från landstingets och Öknaskolans sida omedelbart sätter igång ett arbete för att åtgärda brister. Det handlar om att jobba strukturerat och förebyggande mot kränkande behandling, säger Carin Holtz, enhetschef på Skolinspektionen.

Carin Holtz.

DO utreder sexuella trakasserier

Jargongen har funnits på skolan en längre tid.

– Det är en oacceptabel jargong som pågått under längre tid, det är signaler vi fått och som framkommit i intervjuer med elever. Det här är något som skolan ständigt måste ha rutiner för att motverka. Men det är sådant man inte har haft, säger Carin Holtz.

LÄS MER: Sexistisk och homofobisk jargong – Öknaskolan får hård kritik

Separat utreder DO de sexuella trakasserier som anmälts. Det gäller en enskild elev.

– DO utreder de direkta anmälningarna. Vi har granskat skolan i stort och inom de områden vi vill se förändringar, Carin Holtz.

”Nolltolerans mot kränkningar”

Åsa Kratz (S) är ordförande i landstingets nämnd för kultur och utbildning, den nämnd som står som huvudman för Öknaskolan.

– Den här typen av kräkningar som beskrivs är fullständigt oacceptabla, vi har nolltolerans mot kränkningar. Men det är en utmaning att ha många ungdomar på samma plats och kontroll. De befinner sig där 24 timmar om dygnet och ett stort ansvar vilar på oss.

Borde ni inte ha agerat på signaler ni fått?

– Jag tror man måste förstå att man som huvudman och politiker förväntar sig få återkoppling från de som är i verksamheterna. Vi har inte fått några tydliga signaler. Vi har fått enskilda fall där man diskuterat vad som hänt, någon enskild har stängts av. Vi har haft ett arbete men det har inte varit tillräckligt systematiskt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.