För drygt två veckor sedan flaggade vård- och omsorgsförvaltningen i Eskilstuna kommun för att de är i akut behov av legitimerade sjuksköterskor. Barn- och utbildningsförvaltningen gjorde en översyn och beslutade att omplacera två tredjedelar av de anställda skolsjuksköterskorna. Idag lämnar de skolorna och börjar jobba inom äldrevården på obestämd tid.
SVT Sörmland har varit i kontakt med en skolsköterskorna i kommunen som berättar att flera i gruppen har mått dåligt över beslutet som fattades över deras huvuden.
Oron över elevernas hälsa
– Det finns stor oro bland våra sköterskor. Jag är orolig att elever inte kommer att ha någon att gå till. Många knackar bara på och vill prata om att det bråkades hemma på morgonen. Vem ska stötta dessa barn nu när föräldrar blir arbetslösa, barn får hemundervisning och många har bara skolsköterskan att prata med?
Ingrid Sköldmo, chef på barn- och utbildningsförvaltningen i Eskilstuna kommun, svarar på kritiken:
– Vi kommer ha några sköterskor kvar. Det finns dessutom elevhälsoteam så det är klart att det finns annan kompetens, säger hon.
Stor arbetsbelastning kommer bli större
En annan oro som den anonyma sköterskan berättar om handlar om att många redan idag har en ansträngd arbetssituation.
– Vissa skolsköterskor har 200 elever, andra har 700 elever. Man kan skjuta på mycket men många har ont om tid redan idag så hur kommer det att bli till hösten? Många kommer gå in i väggen.
Vårdförbundet avdelning Södermanland bekräftar att oron finns bland viss personal.
– Det handlar om en planering och vi kommer behöva titta på om vår personal räcker till sen eller om vi behöver fylla på med hyrsköterskor, säger Ingrid Sköldmo.
Andra är positiva till beslutet
Det är dock inte alla skolsjuksköterskor som känner sig oroliga över omplaceringen. Anna Blixt Andersson som jobbar på Ärla skola säger att hon och flera med henne är positiva till beslutet.
– Jag personligen känner mig trygg i att placeras på annan arbetsplats under denna kritiska period samtidigt som jag inser att jag som skolsköterska kommer att behövas för att hjälpa elever och vårdnadshavare längre fram, säger hon.