Möt Michael Hedman och Skye, en av åtta hundar som kan bli de första covidhundarna i landet. Foto: SVT

Skye i Eskilstuna kan bli en av Sveriges första covidhundar

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska hunden Skye och sju andra hundar tränas att spåra efter covid-19. Husse är Michael Hedman som arbetar som hundlärare på Naturbruksprogrammet på Realgymnasiet i Eskilstuna.

– Vi hoppas att vi kommer att lyckas med den här studien, säger han.

Hundarna ingår i en forskningsstudie som går ut på att se om hundarna kan spåra efter covid-19. Om studien faller väl ut är tanken att hundarna ska kunna användas vid större evenemang eller på flygplatser för att snabbt upptäcka personer med covid-19.

– Hunden har ett unikt luktsinne och hunden finns hos oss som en vän och en arbetskamrat och vi har erfarenhet av att använda sök- och spårhundar, säger Michael Hedman.

Coronaviruset i Sörmland

Första studien i Sverige

Det är Uppsala universitet, Region Uppsala, SLU och två hundföretag som genomför studien. Inför studien har alla hundarna lämplighetstestats för att se ifall de kommer att klara av uppdragen.

– Man kan jämföra testerna med de som tullen gör när de plockar ut sina hundar inför sin verksamhet. Vi räknar med att vi inom tolv veckor bör ha alla hundar under förutsättning att vi har plockat rätt individer, säger Michael Hedman.

Hög träffsäkerhet

Det här är den första studien i landet, men covidhundar användas redan i flera länder runt om i Europa och många liknande studier är redan igång.

– Finland och Frankrike har gjort en sådan studie i båda länderna och fransmännen visar upp på vissa hundindivider en träffsäkerhet på upp till 97 procent där alla hundar ligger över 87 procent, säger Hedman.

Han hoppas även att han kommer att ha med sig erfarenheter av studien som han kan använda sig av på Naturbruksprogrammet på Realgymnasiet i Eskilstuna.

– När studien är klar så skulle jag vilja implementera lite nya ideér av specialsök inom skolvärlden. Man skulle kunna få hundarna att börja söka efter invasiva arter eller leta efter utrotningshotade djur genom att hitta platser där äggen läggs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet