I Trosa och Katrineholm har hela klasser skickats hem för karantän veckan ut. Foto: TT

Smittoläget i grundskolan – så här ser det ut i din kommun

Uppdaterad
Publicerad

Smittoläget inom grundskolan i Sörmland skiljer sig åt mellan kommunerna. Enstaka fall i vissa kommuner medan hela klasser sitter i hemkarantän på annat håll. Det visar en rundringning som SVT Nyheter Sörmland gjort.

Så här svarar skolcheferna i Sörmlands  kommuner på hur smittolläget i grundskolan ser ut bland elever och personal samt vilka konsekvenser det får för undervisningen.

Gnesta:

För oss ser det ganska lugnt ut bland eleverna. Vi har inte skickat hem någon klass, även om det är på gränsen på något håll. Bland personalen så är läget fortfarande helt okej, vi har något fall här och där. Läget som helhet ser just nu bra ut jämfört med andra kommuner, säger Eva Lönnelid, skolchef vid Gnesta kommun.

Trosa:

– Vi har konstaterad smitta i fem klasser och de är satta i hemmakarantän veckan ut i väntan på provsvar. Vi har personalfrånvaro på samtliga enheter, men inte så pass att vi har behövt ställa in någon verksamhet på grund av det. Vi följer ju rekommendationerna från smittskyddet och har en bra dialog där, men det är helt klart ett utmanande läge. Det skulle vara svårt att klara detta över flera veckor, säger Mats Larsson, skolchef i Trosa.

Oxelösund:

– Det råder inget extremläge just nu. Inga klasser är hemskickade eller så, men vi har en onormalt hög sjukfrånvaro både bland elever och personal, säger skolchef Eva Svensson.

Katrineholm:

– Det är ett ansträngt läge. Vi har för närvarande sex klasser från grundskolan i hemmakarantän som i viss mån får undervisning på distans. Vi försöker så gott det går tillhandahålla undervisning, men det är svårt med de allra minsta. Personalfrånvaron är hög på vissa enheter och vi gör vad vi kan för att omfördela resurser. Om läget förvärras så kan vi behöva stänga vissa enheter helt, säger Johan Lindberg, skolchef vid Katrineholms kommun.

Vingåker:

– Vi har några bekräftade fall bland elever, mellan fem och tio stycken i grundskolan. Men det är ännu inte aktuellt med karantän av någon hel klass. Bland personalen så har vi haft en stigande frånvaro sedan starten på terminen. Det är inte bara på grund av bekräftad covid utan även de som väntar på provsvar eller sitter i familjekarantän, säger skolchef Agneta Arvidsson.

Strängnäs:

– Vi följer utvecklingen i dialog med rektorerna varje dag. Om situationen blir att vi saknar lärare på plats eller har tillräckligt många elever frånvarande så kommer vi överväga omläggning till fjärrundervisning för antingen en viss klass eller viss skola eller alla skolor, säger Tony Lööw, utbildningschef på Strängnäs kommun.

Eskilstuna:

Se separat video och artikel.

Kommuner som inte svarat: Flen och Nyköping.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer