Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Läraren Linn Johansson säger att många av hennes kollegor är sjuka. Foto: SVT

Läraren om de nya rekommendationerna i skolan: ”Blir ett pussel”

Publicerad

Efter skolstarten har smittspridningen på grundskolorna i Eskilstuna ökat kraftigt. Därför kom smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo med nya rekommendationer under första skolveckan som innebär att en hel skolklass skickas hem vid två konstaterade covidfall i klassen samt att de är hemma i fem dagar. Men nu backar han.

– Man kan inte ha rätt i alla lägen, säger han.

En av de skolor som fått skicka hem en hel klass efter de nya rekommendationerna är Hällbyskolan som är en låg- och mellanstadieskola. På Hällbyskolan går det cirka 460 elever och enligt rektorn är sjukfrånvaron hög bland både lärare och elever. I varje klass har man antingen konstaterade covidfall eller elever som sitter hemma i karantän för att någon i familjen är sjuk. 

– Det ställer till det i planeringen, säger Linn Johansson, lärare på Hällbyskolan.

Hög frånvaro

Smittspridningen på skolorna i Eskilstuna har ökat under den första skolveckan. Enligt Hans Ringström, skolchef för grundskolan, har man en sjukfrånvaro på 15 procent bland all skolpersonal.

– På flera skolor har vi flera medarbetare som är borta. För att kunna upprätthålla undervisning behöver vi frisk personal, säger han.

Smittskyddsläkaren backar

De nya rekommendationerna har ställt till det för skolpersonal i Eskilstuna. Smittskyddsläkaren Signar Mäktilo säger till SVT att han nu backar då det haft för stor påverkan på utbildningen. Han kommer att göra ändringar i rekommendationerna som kommer att börja gälla från och med måndag.

– Man kan inte alltid ha rätt i alla lägen. Men det är en fruktansvärd smittspridning i samhället och jag förväntade mig inte att det skulle bli så många skolor som skulle bli drabbade och uppfylla kriterierna, då måste jag backa, säger han.

De nya rekommendationerna innebär att om det är fler än tre konstaterade covidfall i en klass bör rektorn se till att eleverna i klassen inte kommer till skolan under fem dagar.

I klippet ovan kan du höra läraren Linn Johansson och rektorn Anna Östling på Hällbyskolan berätta om vad som varit svårast  med rekommendationerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet