Helena Hervius Askling, verksamhetschef/smittskyddsläkare i region Sörmland. Foto: region Sörmland / Jessica Gow/TT

Smittskyddsläkaren om coronaviruset: ”Ingen anledning till oro”

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen uppgraderade folkhälsomyndigheten risken för att personer som smittats av coronaviruset utomlands upptäcks i Sverige. Samtidigt bedöms risken för smittspridning vara låg.

Helena Hervius Askling är smittskyddsläkare i Region Sörmland och hon ser ingen anledning till att vara orolig.

– Jag förstår att man blir orolig av mediebilden men det är helt logiskt att man höjer risken ett snäpp med tanke på att flera länder i världen har drabbats. Men bor man i Sverige och inte reser iväg så är risken att få viruset minimal, säger hon och fortsätter:

Coronaviruset i Sörmland

– Finns viruset i flera länder så ökar risken för enstaka fall i Sverige eftersom människor med symptom kan resa hit. Men det är väldigt liten risk för smittspridning. Vi tar prover på de som kommer från länderna som drabbats och har mycket bra koll, det finns ingen anledning att oroa sig. 

Enligt Helena Harvius Askling har Sverige en samordnad smittskyddsorganisation, till skillnad från flera andra länder där människor insjuknat.

– Sverige och Norden har väldigt bra beredskap. Man kan lita på att vi gör det som krävs om vi får fler fall. Jag känner mig trygg med att vi har en samordnad smittskyddsorganisation och vi vill uppmana allmänheten att vara det också. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet