Så reagerar bussresenärerna i Nyköping på det nya munskyddsrekommendationerna. Foto: SVT/TT

Snart införs munskydd på bussarna: ”Jag är redo”

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten gick i förra veckan ut med rekommendationen om munskydd i kollektivtrafiken. Nu återstår bara frågan hur allt ska lösas praktiskt då ansvaret för distribution av munskydd till de som inte har eget ligger på varje enskild aktör.

Sörmlandstrafiken är en av de många aktörer i kollektivtrafiken som ska ansvara för att resenärer från och med 7 januari har munskydd på sig, enligt den rekommendation som kommunicerats. Enligt de första råden från Folkhälsomyndigheten gäller det dock bara under vardagar. Samtidigt som en dialog med myndigheterna pågår förbereder man sig för att kunna leva upp till de nya riktlinjerna.

– Det finns många frågor kvar att lösa och vi har efterlyst ytterligare tydlighet kring hur det här ska genomföras, säger Johan Tollén, kommunikatör på Sörmlandstrafiken.

Coronaviruset i Sörmland

Bolagen ska dela ut

En av de större frågorna handlar om att det landar på varje bolag och aktör att dela ut munskydd till de resenärer som inte har med sig något eget.

– Det finns inget naturligt sätt att distribuera munskydden. Våra förare sitter ju skyddade och har inte möjlighet att göra detta, säger Johan Tollén.

”Ta med eget munskydd”

Dagarna runt jul sitter företrädare för landets olika kollektivtrafikföretag i möten med Folkhälsomyndigheten och så snart det är möjligt ska mer detaljerade instruktioner kommuniceras ut.

– Tills dess så handlar det om att vara beredd på att ta med sitt eget munskydd. Och sedan tidigare så avråder vi ju från att resa kollektivt om man inte måste, säger Johan Tollén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet