Anders Magnusson, ställföreträdande bataljonschef i Sörmland, är glad över det stora antalet sökande. Foto: SVT/Privat

Rekordmånga ansökningar till hemvärnet i Sörmland: ”Överrumplade”

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands president Vladimir Putin gav på torsdagen order om att invadera Ukraina. Sedan dess har intresset för hemvärnet hemma i Sverige varit rekordhögt. Södermanlandsbataljonen, som fick pris för att ha rekryterat flest personer förra året, fick drygt 50 sökande på ett dygn.

Vanligtvis får hemvärnet i Sörmland in en handfull intresseanmälningar i veckan. Under skogsbränderna 2014 och 2018 samt under annekteringen av Krim ökade intresset något, men aldrig tidigare har så många ansökt om att gå med som under det senaste dygnet.

Hittills har Södermanlandsbataljonen fått in 54 ansökningar – och fler väntas.

Sörmland och kriget i Ukraina

– Vi är inte överraskade att det sker men vi är kanske överrumplade över den stora mängden ansökningar på en dag, säger Anders Magnusson, ställföreträdande bataljonschef i Sörmland.

”Alla kommer inte bli soldater”

Just nu jobbar Sörmlandsgruppen, administrativt ansvariga inom Södermanlandsbataljonen, med att ringa upp alla som visar intresse. Enligt gruppen saknar många av de sökande en militär bakgrund och det kan ta upp till ett år att få alla nödvändiga utbildningar. Många av de som ansöker kommer att falla bort

– Alla kommer inte bli hemvärnssoldater. Exempelvis har man inte tiden att utbilda sig. Det är mycket att tänka på innan man ska skriva på den riktiga ansökan till hemvärnet och det är mitt jobb att informera vad som krävs, säger Pontus Stenberg, rekryteringskoordinator i Södermanlandsgruppen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad har kung Gustav den II Adolf med hemvärnet att göra? När blev hemvärnet en del av försvarsmakten? Här får du hemvärnets historia. Foto: Nationalmuseum

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sörmland och kriget i Ukraina

Mer i ämnet