Två mord skedde inom loppet av några timmar under torsdagskvällen. Nu fruktar polisen hämndaktioner. Foto: Pontus Stenberg

Sörmlands polischef efter dödsskjutningarna: Kopplingar till kriminella nätverk

Uppdaterad
Publicerad

Efter gårdagskvällens dödsskjutningar av en 16-åring i Eskilstuna och en 21-åring i Nyköping bekräftar polischefen i Sörmland att båda offren var kända av polisen sedan tidigare.

– Vi har anledning att tro att båda morden är kopplade till kriminella nätverk, säger Mikael Backman, polisområdeschef i Sörmland, vid en presskonferens under fredagseftermiddagen.

Polisområdeschefen vill dock inte gå in på vilket sätt pojken och mannen var kända av polisen, men medger att man hade kunskap om vilka personerna var.

Nu fruktar polisen hämndaktioner.

Tonårsmordet i Nyfors

– Eftersom vi vet vilka offren var, vidtar vi åtgärder för att motverka och deeskalera situationen som har uppstått för att det inte ska hända, säger Mikael Backman.

Inga kopplingar

De två morden utreds separat, och i nuläget ser polisen inte något samband mellan de två dödsskjutningarna.

– Just nu ser vi inga indikationer på samband mellan händelserna. Dödsskjutningar av unga människor är ett återkommande nationellt fenomen. Detta bekräftar att problemen som redan är nationellt utspridda även finns i Sörmland, säger Mikael Backman.

Efter de två misstänkta morden inledde polisen en särskild händelse, vilket gör det möjligt att få in mer resurser, både från andra kommuner och andra delar av polisregion Öst. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tonårsmordet i Nyfors

Mer i ämnet