Foto: Lars Adolfsson/SVT

Sörmlands sparbank ska böta 12,7 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Finansinspektionen (FI) ger Sörmlands sparbank en anmärkning och även en sanktionsavgift på 12,7 miljoner kronor. FI:s undersökning visar att banken har haft brister i sin riskhantering, styrning och kontroll.

Enligt FI:s bedömning har bristerna uppkommit som ett resultat av att bankens tidigare styrelse brustit i sitt ansvar.

Bland annat handlar det om bristande kontroll över den tidigare vd:ns inköp och kostnader. Finansinspektionen konstaterar att banken inte haft någon tydlig rutin för att kontrollera vd:s kostnadsredovisning.

Turerna i Sörmlands sparbank

Den tidigare vd:n Joacim Lindgren anklagas för att ha använt bankens pengar privat, bland annat till inköp av teknikprylar för en miljon kronor, och det pågår nu en förundersökning om eventuell trolöshet mot huvudman. Joacim Lindgren nekar till brott.

FI: ”Otydlig och olämplig ansvarsfördelning”

Det har heller inte funnits någon person som haft ett helhetsansvar när det gäller vd:s inköp och kostnader, utan detta har hanterats av flera olika personer, som alla varit underställda vd. Finansinspektionen konstaterar att bankens tidigare styrelse inte har uppmärksammat att denna ansvarsfördelning ”har varit otydlig och olämplig”.

Vidare uppger FI att Sörmlands sparbank redan 2014 fick rapporter från bankens internrevision om väsentliga brister när det gäller bankens riskkontroll och hur banken efterlevde de regelverk den lyder under. Trots det har banken inte vidtagit sådana åtgärder att bristerna avhjälpts, enligt FI.

Medger brister

I sitt yttrande till FI har Sörmlands sparbank medgett de flesta av bristerna som FI konstaterat och banken skriver att man har vidtagit och planerat omfattande åtgärder för att rätta till bristerna.

Tidigare har flera styrelseledamöter nekats ansvarsfrihet, och bankens förra styrelseordförande har avgått.

Banken har tre veckor på sig att överklaga FI:s beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turerna i Sörmlands sparbank

Mer i ämnet