Joakim Karlén är verksamhetschef för den allmänna kollektivtrafiken vid Region Sörmland. Hör honom berätta varför Sörmlandstrafiken riktar sin uppmaning till länets föräldrar. Foto: SVT

Sörmlandstrafiken till föräldrar: Hjälp barnen ta sig till skolan utan buss

Uppdaterad
Publicerad

Sörmlandstrafiken är orolig för trängsel på bussarna när skolorna startar igen efter sommarlovet. Nu uppmanas föräldrar att hjälpa sina barn att komma till skolan utan att behöva åka kollektivt.

Syftet med uppmaningen är att minska risken för trängsel och smittspridning. 

Dessutom gjorde Sörmlandstrafiken redan före sommaren en kartläggning av trafiken för att identifiera de busslinjer och -stråk där risken för trängsel är störst.

Coronaviruset i Sörmland

– Vi kommer ha möjlighet att sätta in extra fordon där, säger Joakim Karlén, verksamhetschef för den allmänna kollektivtrafiken i Sörmland.

Vid vissa större hållplatser ska det också finnas värdar som ska hjälpa till att fördela utrymmet och minska trängseln – främst för att ansvaret inte ska hamna på bussföraren.

– Förarens uppgift är att köra bussen på ett tryggt och säkert sätt. Hen ska heller inte löpa någon som helst risk att smittas, och då ser vi att det här är det bästa alternativet, säger Joakim Karlén.

I klippet berättar verksamhetschef Joakim Karlén om bakgrunden till Sörmlandstrafikens uppmaning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet