Statsministern om tiggeribeslutet: ”Väl värt att följa”

Publicerad

Eskilstuna kommuns beslut att göra tiggeri tillståndspliktigt väcker reaktioner på nationell nivå. Statsminister Stefan Löfven säger att man ska följa utvecklingen i Eskilstuna medan moderaterna vill se ett nationellt förbud.

Tiggerifrågan är het och enligt SVT:s politiske expertkommentator Mats Knutsson kan man se Eskilstunas beslut som en form av testballong för socialdemokraterna på nationell nivå. Partiet är splittrat i frågan om tiggeriförbud, och Eskilstunas beslut, att kräva tillstånd av tiggare ses som en en mildare variant till ett direkt förbud. Dessutom har redan Vellinge kommun försökt att införa ett förbud men fått nej av Länsstyrelsen.

”Väl värt att följa”

Får Eskilstunas beslut godkänt av Länsstyrelsen kan man därför vänta sig att fler kommuner tar efter. Enligt statsminister Stefan Löfven finns i nuläget inga planer på nationell lagstiftning, men han är positiv till att Eskilstuna nu prövar denna väg.

– Jag tycker att det är bra om det finns möjlighet för kommunerna att göra detta, för det ger utrymme för kommuner att göra olika. Det här passade Eskilstuna bra, jag tycker det är väl värt att följa, säger han.

Vill ha förbud

Moderaterna, som också sitter i majoritet i Eskilstuna och var med om att driva igenom förslaget att göra tiggeri tillståndspliktigt vill däremot se ett nationellt förbud.

– Jag har förståelse för att kommunen försöker agera, men ska vi komma fram med ordentliga åtgärder som minskar det omfattande tiggeriet då behöver vi införa ett nationellt förbud, säger Tomas Tobé, rättspolitisk talesperson för moderaterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sverige möts: Tiggeriförbud

Mer i ämnet