GPS-utrustning används för att lättare kunna manövrera traktorn över åkern. Foto: TT

Stöldligor länsar traktorer på dyr utrustning i Sörmland och Östergötland

Publicerad
Sedan april månad har 18 stölder av GPS-utrustning från traktorer på gårdar i Sörmland och Östergötland skett. Polisen misstänker att internationella stöldligor ligger bakom brotten.

I Östergötland har det skett cirka åtta stölder sedan början av augusti, de flesta från gårdar runt Skänninge utanför Mjölby. I Sörmland har bland annat gårdar runt Nyköping och Stigtomta drabbats.

Dyr utrustning

– Det är inte ovanligt att det handlar om sexsiffriga belopp, säger Göran Svensson, polisinspektör och operativ analytiker inom polisregion Öst.

GPS-utrustning används för att styra traktorerna och fördela exempelvis gödsel jämnt på åkrarna.

– Det är olika enheter. Det sitter mottagare på taket på traktorn, som inte är så svåra att komma åt, som är kopplade till datorer i traktorn.

Svåra att spåra

Liksom andra typer av stölder som utförs av internationella ligor är det svårt för polisen att komma åt brottslingarna.

– Vi vet att de som kommer hit och stjäl är skickliga på det de gör. Det är samma sak när det gäller stölder av båtmotorer och BMW-delar, Göran Svensson.

Stölder av båtdelar, som motorer, propellrar och växelhus, har också förekommit under sommaren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sörmland

Mer i ämnet