Stor majoritet av coronapatienter på iva är ovaccinerade

Uppdaterad
Publicerad

Av 13 personer som senast blivit inlagda på intensivvårdsavdelningarna i Sörmland med konstaterad covid-19 var endast två personer vaccinerade mot smittan. Det berättar smittskyddsläkaren på Region Sörmland Signar Mäkitalo.

Enligt smittskyddsläkaren löper en ovaccinerad person upp till 14 gånger större risk att behöva intensivvård vid en coronasmitta.

– Det är de ovaccinerade som belastar intensivvården idag. Om man tittar på Sveriges befolkning är det ungefär 15-20 procent som valt att inte vaccinera sig. De utgör ungefär 80 procent av alla som intensivvårdas, säger Signar Mäkitalo.

Coronaviruset i Sörmland

Över 95 procent måste vara vaccinerade

Enligt Signar Mäkitalo är vaccinen utformade för att skydda mot svår sjukdom och död. Men enligt honom bidrar vaccinet även till minskad smittspridning.

– Över 95 procent måste vara vaccinerade för att det ska bli ett lugn. I vissa åldersgrupper är vi redan uppe i 95 procent och för de övriga grupperna finns hoppet kvar, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet