Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har två placerade nu – två fantastiska barn” – Jahangir Kakai är familjehemspappa på heltid. Hör honom berätta om sina erfarenheter. Foto: SVT

Stort behov av fler familjehem i Eskilstuna – pappan Jahangir: ”Ville ställa upp för andra”

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler barn i Eskilstuna placeras i familjehem – och nu letar socialtjänsten efter fler familjer som kan öppna upp sina hem. Jahangir Kakai är familjehemspappa på heltid och har två ungdomar boende hos sig.

Hans familj bor i Eskilstuna och blev familjehem i samband med att många ensamkommande ungdomar kom till Sverige 2015.

– Jag har själv flyktingerfarenhet så vi ville gärna ställa upp för andra flyktingar, säger Jahangir Kakais.

Hundratals barn placeras

Under de senaste fem åren har allt fler barn i Eskilstuna placerats i familjehem. Förra året placerades drygt 400 barn i familjehem under kortare eller längre perioder.

– Det är fler och fler barn som har behov av familjehem. Dels utifrån brister i omsorgen, men också för att vi har en hel del ungdomar som är kriminella, säger Helena Hall Blixt, teamledare hos familjehemsenheten på Eskilstuna kommun.

Rätt familj för rätt barn

För att möta det växande behovet är hon och hennes kollegor nu i gång med att rekrytera nya familjehem.

– Vi jobbar med att hitta rätt familj till rätt barn säger hon.

När det gäller ungdomar där kriminalitet finns med i bilden krävs ofta mer resurser än ett vanligt familjehem kan erbjuda. I de fallen anlitas så kallade konsultstödda familjehem.

Utbildning och arvode

Familjehemmen som Eskilstuna kommun anlitar genomgår en utredning för att se om familjen är lämplig. De som sedan blir familjehem erbjuds utbildningar och får ett arvode för sitt arbete och ersättning för sina kostnader.

I videoklippet berättar Jahangir Kakai om hur det är att vara familjehemspappa på heltid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.