I dagsläget kan Strängnäsborna välja mellan flera olika hemtjänstutförare. Men nu ser det ut att bli ändring på det. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Strängnäs ett steg närmare att skrota valfrihet i hemtjänsten

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagskvällen beslutade socialnämnden i Strängnäs kommun att avveckla valfrihetssystemet för hemtjänsten. I praktiken kan det här leda till att personer i kommunen inte längre kan välja vilken hemtjänstutförare de vill ha.

I dagsläget kan medborgarna välja mellan sex olika hemtjänstutförare. Detta sker enligt lagen om valfrihetssystem, LOV.

Men nu har socialtnämndens ledamöter röstat för att lämna valfrihetssystemet och i stället använda lagen om offentlig upphandling, LOU. Det innebär att kommunen upphandlar en hemtjänstutförare som komplement till den kommunala. Vad kunden får för utförare beror på var den bor.

Hemtjänsten i Strängnäs

Nämndens andre vice ordförande Georg Lagerstedt Örsbäcken (C) berättar att han röstade enligt förslaget, men också fick igenom ett tillägg.

– En komplettering ska göras i förstudien där man tittar på vilken uppdelning som är optimal. I förslaget står det att hälften ska vara kommunal och hälften privat, men det saknas resonemang om varför, säger han.

Gårdagens beslut vinner dock inte laga kraft förrän protokollet är signerat, vilket sker inom två veckor. Därefter ska kommunfullmäktige ta ställning i frågan.

Så här sa nämndens ordförande Bodil Mellgren (S) om förslaget tidigare i veckan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bodil Mellgren (S) berättar om varför hon tycker att det vore bra att avveckla valfriheten inom hemtjänsten i Strängnäs. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hemtjänsten i Strängnäs

Mer i ämnet