Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Maria och Fredrik Arvidsson tränar tillsammans – här är deras bästa tips. Foto: Jennifer Berg Eidebo/SVT

Studie: Par tränar mer – om de inte umgås med varandra

Uppdaterad
Publicerad

De som umgås mindre med sin partner tränar mer, visar en tysk studie. Några som tycker om att träna tillsammans är Eskilstunaborna Maria och Fredrik Arvidsson.

– När man kör en high five på väg från gymmet får man positiv energi, men man kan inte säga att det är romantiskt, säger Maria Arvidsson.

Par är mindre aktiva än singlar, det har tidigare studier visat enligt forskarna. Nu pekar en ny tysk observationsstudie på att det inte är själva relationen som påverkar, utan hur mycket man umgås med sin partner. Mer fritid tillsammans innebär mindre fysisk aktivitet, medan mer tid isär i stället innebär mer fysisk aktivitet.

– Jag tror att många delar upp det. Det är inte så konstigt i sig, men då tappar man mycket tid hemma med familjen, om man delar upp det så, säger Maria Arvidsson.

FITNESS OCH HÄLSA

– För många kan det handla om egentid, att få gå iväg och träna, koppla bort allting och bara köra, säger partnern Fredrik Arvidsson.

Forskaren: ”Olika mönster”

Under tre dagar fick 7 500 tyskar fylla i aktivitetsdagböcker. Studien, som Vetenskapsradion först berättat om, kom fram till att de som hade en partner rörde sig lika mycket som singlarna. Men de som umgicks mycket med sin partner sysslade mer med lågintensiva saker som promenader.

– Man såg ingen skillnad i aktivitetsnivå överlag, men det var olika mönster. På sätt och vis kan man säga att det slår hål på myten om att par blir soffpotatisar, säger Jessica Norrbom vid Karolinska institutet, som har läst studien.

– Man kanske väljer att göra annat tillsammans än att träna, eller så gör man inte de mer intensiva träningspassen tillsammans utan mer på varsitt håll.

Kan man komma fram till sådana resultat efter tre dagar?

– Det går inte att säga att exakt så här är det, men det ger en indikation om hur det skulle kunna vara.

”Jätteviktigt”

Studiens slutsats är att människors fysiska aktivitet kan öka om de uppmuntras att träna tillsammans med sin partner.

– Det tror jag absolut, det är jätteviktigt, säger Maria Arvidsson.

Hon och Fredrik tränar crossfit, de förbereder sig inför cykelvasan och håller gärna till i gymmet de har i källaren.

Hur gör man för att få till träning med partnern? Hör Maria och Fredrik ge sina bästa tips i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

FITNESS OCH HÄLSA

Mer i ämnet