Till sommaren blir det fler mobila askkoppar på Fristadstorget. Men målet är att färre ska röka på torget. Foto: Anna Mi Skoog/SVT

Svårt att få rök- och fimpfritt på Fristadstorget

Uppdaterad
Publicerad

Eskilstuna kommuns kampanjer för att få Eskilstunabor att sluta röka på Fristadstorget har inte gett någon större effekt. Nu satsar de i stället på en fimpdammsugare och fler askkoppar på torget.

Två år i rad har Eskilstuna kommun drivit kampanj för att få folk att frivilligt avstå från att röka på Fristadstorget. Kampanjerna har hållits på Världshälsodagen den 7 april.

Men någon märkbar effekt tycks de inte ha haft på Eskilstunabornas rökvanor i centrum.

– Nej tyvärr, det har vi inte märkt. Men det vi har märkt är att en tid efter kampanjen hamnar fimparna där de ska, säger Ann Segelborg, koordinator för Fristadstorget.

Fler flyttbara askkoppar

Det har funnits medborgarförslag om rökförbud på torget, och förslag om att införa rökruta för att få resten av torget rökfritt. Men politikerna har valt den frivilliga linjen.

Fimparna fortsätter dock att vara ett problem. Tidigare har kommunen valt att ha askkoppar vid entréerna till torget, men inte så många just på själva torget. Men det ska det bli ändring på.

– Vi satsar på flyttbara askkoppar till sommaren. Så det kommer att bli fler än det finns nu, säger Veronica Bermell, landskapsingenjör på avdelningen Park och natur på Eskilstuna kommun.

Dammsugare för fimpar

Men man har fler åtgärder på gång för att minska antalet fimpar på torget. Dels samarbetar man med restaurangägarna och uppmuntrar till renhållning utanför restaurangerna. Dels finns det planer på att köpa in en dammsugare för cigarrettfimpar som underlättar renhållningen.

Men några ytterligare strategier för att få folk att faktiskt röka mindre på torget har man inte i nuläget.

– Det är ett stort samhällsproblem och inget som just vi kan lösa, säger Ann Segelborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.