Veronika är en av de rumäner som kommit till Sverige för att tigga.

Veronika från Rumänien oroar sig över krav på tillstånd

Uppdaterad
Publicerad

Eskilstuna kommun vill göra tiggeri tillståndspliktigt – det för att få bort tiggeri från gatan utan ett regelrätt förbud. Bland tillresta tiggare i kommunen är oron stor för vad det ska innebära.

– Tvingas vi lämna har vi ingenting. Vi får ta våra barn ur skolan, de kommer också tvingas tigga, säger Veronika som kommit hit från Rumänien.

Kommunens förslag innebär att tiggare kommer att tvingas söka tillstånd hos polisen för att tigga på allmän plats. Om några sådana tillstånd kommer att ges är dock tveksamt. Eskilstunas politiska ledning är öppen med att förslaget är ett sätt att få bort tiggeriet från gatorna.

”Får vi inte tigga har vi ingenting”

SVT har talat med flera EU-migranter som kommit till Eskilstuna för att tigga. Få har hört talas om förslaget tidigare, men när de får höra vad det innebär blir de oroliga.

Sverige möts: Tiggeriförbud

– Ingen är här för att det är roligt. Vi är fattiga, hemma finns det inga jobb och vi har ingen mat till våra barn. Allt vi får ihop skickar vi hem. Om vi inte kan tigga har vi ingenting, säger Ramona, som flera gånger åkt från Rumänien till Sverige för att tigga.

Inte tvingade

Ett av argumenten som hörts från politikerna både lokalt och nationellt är att en del av tiggarna är offer för människohandel. Något som de EU-migranter som SVT talat med bestämt förnekar.

– Det är ingen som tvingat mig, det är omständigheterna. Jag är fattig, det är därför jag är här, säger Ramona.

Hon får medhåll av Veronika, också hon från Rumänien.

– Jag vet att svenskarna tror det, men det är ingen som tvingar oss, säger hon.

Vill hjälpa sina familjer

De senaste åren har dock ett antal fall där personer tvingats till att tigga upptäckts, och enligt Patrik Cederlöf, nationell samordnare mot människohandel finns det ett mörkertal.

Men de vi talar med som tigger i Eskilstuna säger att de aldrig stött på eller hört talas om någon som varit tvingad.

– Alla lämnar Rumänien för att hjälpa sina familjer, säger Kornel som kom hit för några veckor sedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige möts: Tiggeriförbud

Mer i ämnet