De som vill sälja tobak ska granskas mycket hårdare i och med den nya tobakslagen som träder i kraft 1 juli. Foto: TT/SVT

Tobaksförsäljarna ska granskas hårdare

Publicerad

Från och med i sommar ska alla tobaksförsäljare granskas på samma hårda vis som krögare som säljer alkohol.

– Tillgången på tobak kan bli annorlunda, säger tillsynshandläggare Mikael Lindqvist.

När den nya tobakslagen träder i kraft den första juli blir rökning totalförbjudet på uteserveringar. Förbudet gäller inte bara cigaretter utan också vattenpipor och e-cigaretter, även de som inte innehåller tobak.

Hårdare kontroller

Men lagen får större konsekvenser än så. Hittills har den som säljer tobak bara behövt informera kommunernas miljökontor, men framöver ska tobaksförsäljarna granskas enligt samma hårda regelverk som gäller för restauranger med serveringstillstånd.

– Det kommer troligtvis att bli några färre försäljningsställen så tillgången på tobak kan bli annorlunda, säger Mikael Lindqvist, tillsynshandläggare på länsstyrelsen.

Tobaksförsäljarnas register hos polisen, kronofogden och skatteverket ska granskas tre år tillbaks i tiden. Den som är dömd för kriminalitet, till exempel ekonomisk brottslighet, får inget tillstånd.

I Eskilstuna kommun finns idag uppemot 120 tobaksförsäljare och på miljökontoret har man förstärkt med ytterligare en heltidsanställd inspektör för att klara av de tuffare kontrollerna.

– Alla som säljer tobak kommer att få en årlig tillsyn, säger miljöchef Ulf Lindstand.

Marcus Carleström Foto: SVT

Smuggelcigaretter

Redan idag händer det att Eskilstuna kommuns inspektörer hittar felmärkt tobak och smuggelcigaretter i samband med stickprovskontroller. Och ett av syftena med den nya lagen är just att bättre komma åt den illegala handeln med tobak. Men det är inte det enda syftet.

– Det handlar också mycket om hälsa och att underlätta för personer som är överkänsliga, säger Ulf Lindstrand.

På en bänk i centrala Eskilstuna sitter Marcus Carleström med en cigarett i handen.

– Man får anpassa sig eller helt enkelt försöka sluta. Men det blir nog svårt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.