Arja Leppänen är strateg på Region Sörmland och menar att det är en utmaning att nå alla med rätt information. Foto: SVT

Utmaning att nå ut med information till alla om covid-19-vaccinet

Publicerad

Inför den kommande vaccinationen av allmänheten har Region Sörmland en stor utmaning framför sig. Alla invånare måste få rätt information.

– Vi kommer inte att uppnå den typ av immunitet bland befolkningen så vi får slut på pandemin om inte alla vaccineras, säger strategen Arja Leppänen på Region Sörmland.

En hälsoinformatörs uppgift är att förmedla hälsofrågor till de personer som inte behärskar svenskan bra. Mycket av den skriftliga informationen regionen går ut med kan gå förlorad, menar Arja Leppänen.

Före pandemin informerade regionens hälsoinformatörer om levnadsvanor. Metoden att det är en person som informerar personligen har tidigare visat sin framgångsrik.

Coronaviruset i Sörmland

– Vi har tydligt sett i statistiken att det skett en ökning av delta i mammografi och cellprovtagning i de kommuner som vi har haft hälsoinformatörer. Det finns också utländska studier som visar att det är ett framgångsrikt koncept, säger Arja Leppänen.

Personliga nätverk

Det är inte bara den personliga kontakten som är viktig, menar Arja.

– Flera av våra hälsoinformatörer använder även sina egna nätverk och kontakter för att informera, säger hon.

Nästa utbildningstillfälle att bli hälsoinformatör är i februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet