Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad Hassan Madani, Simon Ali och Hebat Osman tänker om att det är lågt valdeltagande i distriktet Nyforstorget. Foto: Fanny Asplund/SVT

Här har valdeltagandet minskat mest i Sörmland

Uppdaterad
Publicerad

SVT har gjort en genomgång av hur många som röstade i riksdagsvalet i Sörmland och jämfört med siffrorna från 2018. I ett distrikt i Eskilstuna, Nyforstorget, minskade valdeltagandet med dryga 18 procentenheter vilket är den kraftigaste minskningen i hela länet.

Under onsdagen var SVT Nyheter Sörmland på Nyforstorget för att prata med de som bor där om de låga valdeltagandet. I valet 2018 röstade 75,89 procent av de boende i riksdagsvalet och enligt de preliminära siffrorna röstade 57,6 procent i årets val.

”Glömt bort”

Flera berättar för SVT att de inte röstade i riksdagsvalet, men vill inte medverka i en filmad intervju. Några har glömt bort att rösta, de har varit upptagna eller bortresta men inte förtidsröstat.

Följ dina lokala nyheter om valet i Sörmland

”Gör ingen skillnad”

En man säger att han inte är tillräckligt påläst om partierna och därför inte visste vilket parti han skulle rösta på. En kvinna berättar att hon tror att många inte röstar för de inte upplever att det gör någon skillnad för samhället.

I klippet berättar några som bor i Nyfors, med omnejd, om varför de tror att valdeltagandet är lågt i distriktet.

Fler siffror och information om valdeltagandet i Sörmland finns att se i faktarutan nedan.

Valdeltagande Sörmland

Minskat valdeltagande i hela kommuner

I Gnesta, Oxelösund och Katrineholm minskade årets valdeltagande jämfört med valet 2018 i samtliga valdistrikt.

I Gnesta sticker valdistriktet Gnesta Centralt ut med en minskning på drygt 8 procent.

I Oxelösund var minskningen som störst i distriktet Södra innerstaden med knappa 6 procent.

I Katrineholm hade flera valdistrikt stora minskningar i deltagandet jämfört med förra valet. Som störst var minskningen i Nävertorp, där minskade det drygt 13 procent.

Här ökade valdeltagandet mest

Av alla sörmländska kommuner ökade valdeltagandet som mest i Strängnäs. I 9 av kommunens 15 valdistrikt ökade deltagandet i år jämfört med valet 2018. Som mest ökade det i distriktet Öster-Ekhov-Kalkudden.

I valet 2018 röstade 81,10 procent. Årets preliminära siffror pekar på ett valdeltagande på 85,20 procent. Det är en ökning med drygt 4 procent.

* Flera av de sörmländska kommunerna har nytillkomna eller ändrade valdistrikt i år jämfört med 2018. Dessa distrikt har inte räknats med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Sörmland

Mer i ämnet