Vargattack mot 16 får i Sörmland

Uppdaterad
Publicerad

Enligt länsstyrelsen i Sörmland inträffade ett vargangrepp mellan Malmköping och Mariefred i helgen. En vecka tidigare inträffade ett annat angrepp i Sörmland – den gången i Strängnäs.

– Man måste förebygga innan ett angrepp, säger Baharan Kazemi, vilthandläggare på Naturvårdsverket.

Enligt länsstyrelsen handlar det om 16 får som dödats, skadats eller saknas efter vargangreppet som inträffade under lördagen.

27 september, alltså omkring en vecka tidigare, inträffade ett annat vargangrepp i Strängnäs. Den gången dödades fyra får medan ett får avlivades på grund av skador.

Även i somras skedde flera vargangrepp mot får i närheten. Den 4 juli attackerade en varghane från Ärlareviret får på två olika platser väster om Gnesta. Ett dog och nio skadades. Den 16 juli dödades ett får mellan Mariefred och Gnesta.

Förebyggande arbete

Enligt Naturvårdsverkets vilthandläggare Baharan Kazemi, så är det viktigt att förebygga vargangrepp.

– Gör man en insats och kanske skrämmer vargen, så kan den byta taktik och vandra vidare, säger hon.

Enligt Baharan Kazemi kan det innebär allt från elstängsel till att de om har tamdjur håller sina djur inomhus några veckor.

Skyddsjakt

– Sen finns det en sista åtgärd som länsstyrelsen kan ta till om man ser att det handlar om en problemindivid som inte blir avskräckt och kanske rör sig när människor – och det är skyddsjakt.

Viktigt med kommunikation

Baharan Kazemi säger också att det är viktigt att kommunikationen fungerar i samband med en vargattack, så att närboende till den som drabbats av en attack har möjlighet att snabbt skydda sina djur och sätta in förebyggande åtgärder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer