Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilder från polisens förundersökning och hör en summering av fallet. Foto: TT

16-åring mördade jämnårig i Skogås – hovrätten fastställer domen

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av januari förra året sköts en 15-åring till döds inne på en sushirestaurang i Skogås söder om Stockholm. I november dömde tingsrätten en 16-åring för mordet – nu fastställer hovrätten domen.

Vid 18-tiden den 28 januari klev en person in på restaurangen och sköt ihjäl en 15-årig pojke. Mordet tros vara ett beställningsmord och en del i Stockholms gängkrig.

Totalt var tio personer åtalade för inblandning i mordet. I tingsrätten dömdes sex av dem. En nu 16-årig pojke dömdes för mord, två 18-åringar för medhjälp till mord, två 26-åringar för medhjälp till grovt vapenbrott och en 16-åring för underlåtenhet att avslöja mord.

Våldsvågen i Stockholm

Hovrätten: Bevisningen har varit stark

16-åringen som dömdes för mord fick sluten ungdomsvård i fyra år. Nu fastställer hovrätten domen.

– Utredningen i målet har varit mycket omfattande och det har också åberopats en hel del ny bevisning i hovrätten. Hovrätten har precis som tingsrätten funnit att bevisningen mot den åtalade 16-åringen, som vid brottet endast var 15 år gammal, varit stark, säger Sven Johannisson, rättens ordförande i hovrätten.

16-åringen har hela tiden nekat till brott.

En får skärpt straff – en frikänns

De fyra vuxna dömdes i tingsrätten till fleråriga fängelsestraff. 26-åringen som där dömdes för medhjälp till grovt vapenbrott döms i hovrätten för medhjälp till mord. Han får tio års fängelse.

16-åringen som dömdes för underlåtenhet att avslöja mord frikänns i hovrätten.

Tros vara hämnd i gängkrig

Mordet tros vara en hämnd för ett tidigare våldsdåd, där en bostad besköts – en bostad med koppling till en anhörig till Foxtrotnätverkets ledare Rawa Majid. Strax efter det började uppgifter cirkulera att en av gärningsmännen i den skjutningen var 15-åringen som senare sköts ihjäl i Skogås.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Stockholm

Mer i ämnet