Foto: TT

20 000 felanmälningar på kollektivtrafikens rulltrappor

Uppdaterad
Publicerad

Rulltrappshaveriet i Stockholms kollektivtrafik har påverkat hundratusentals resenärer. Men problemen har pågått länge. Sedan juli förra året har rulltrapporna på de nya pendeltågsstationerna felanmälts över tio tusen gånger.

Felanmälningar på rulltrappor i kollektivtrafiken kan bero på allt från vandalisering till mekaniska delar som inte trimmats in.

Det senaste året har 10 026 felanmälningar gjorts på pendeltågsstationerna Stockholm City och Stockholm Odenplan. Det är nästan hälften av alla felanmälningar som gjorts på samtliga rulltrappor i länets kollektivtrafik.

Rulltrappshaveriet i Stockholm
Foto: Nicklas Larsson/SVT Grafik

– Det här är väldigt stora stationer med hela 71 rulltrappor, den stora mängden ställer naturligtvis speciella krav, men det är också en förklaring till att det blir många fel på dem stationerna, säger Suss Forssman Thullman, kommunikationschef hos Trafikförvaltningen.

Stora skillnader i antal fel per rulltrappa

Stockholm City och Stockholm Odenplan har i snitt haft ungefär 141 fel per rulltrappa sedan juli förra året. Snittet för övriga stationer har legat på 26 fel per rulltrappa.

Foto: Nicklas Larsson/SVT Grafik

Jämför man exempelvis Stockholm Odenplan med T-Centralen så har Odenplan 21 rulltrappor som felanmälts totalt 2 950 gånger sedan juli förra året. Det är 140,5 fel per rulltrappa.

T-Centralen har 39 rulltrappor, vilket är nästan dubbelt så många som Stockholm Odenplan. Dessa har felanmälts totalt 1 388 gånger och snittet för antal fel per rulltrappa ligger på 35,6.

De 10 stationer där flest felanmälningar gjorts sedan juli 2017

  1. Stockholm City: 7 076
  2. Stockholm Odenplan: 2 950
  3. T-Centralen: 1 388
  4. Östermalmstorg: 475
  5. Fridhemsplan: 368
  6. Hötorget: 359
  7. Tensta: 270
  8. Sundbybergs centrum: 254
  9. Tekniska högskolan: 246
  10. Karlaplan: 237

Totalt har 20 935 felanmälningar, utöver vandalisering genom klotter och stickers, gjorts på rulltrappor i kollektivtrafiken i Stockholms län sedan juli 2017.

Källa: Trafikförvaltningen i Stockholms läns landsting.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rulltrappshaveriet i Stockholm

Mer i ämnet