Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åklagaren yrkar på 18 års fängelse för 20-årig gängledare Foto: Sociala medier/SVT

Åklagaren yrkar på 18 års fängelse för 20-årig gängledare

Uppdaterad
Publicerad

Sex personer står åtalade misstänkta för bland annat mordförsök, förberedelse till mord och grovt vapenbrott i ett mål kopplat till våldsvågen i Stockholm. Under fredagen avslutas rättegången. Åklagaren yrkar på 18 års fängelse för den huvudåtalade, en 20-årig gängledare.

Rättegången är en av de hittills största kopplade till gängkonflikten mellan den så kallade Kurdiske Räven och rivaliserande Dalen-nätverket. En konflikt som ska bottna i konkurrens om narkotikamarknader som har utvecklats till en hämndspiral.

20-årig ledare ska ha styrt

En av de sex åtalade är en 20-årig man som agerat ledare över flera yngre personer i det kriminella gänget som polisen kallar för Zero-nätverket i Jordbro och Haninge. 20-åringen är misstänkt för att ha fått sina yngre kumpaner att skjuta flera personer i Fruängen, Dalen och Skarpnäck i södra Stockholm i januari. Zero-nätverket står under den Kurdiske Rävens ledning. Samtliga åtalade nekar till brott.

Två av de åtalade är 15 och 16 år gamla. De försattes på fri fot efter fredagens rättegång. De övriga får stanna kvar i häktet fram tills domen meddelas.

Försvarsadvokaten: ”Han har blivit utnyttjad”

Åklagaren yrkar på 18 års fängelse för den 20-årige ledaren. Det nästhögsta straffet på tio års fängelse yrkar en av åklagarna för en annan av de åtalade – en 19-åring som enligt åtalet ska ha varit chaufför i samband med skjutningen i Dalen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Försvarsadvokaten: ”Han har blivit utnyttjad” Foto: David Westling/SVT

Sedan förra veckan är den 20-årige ledaren även häktad misstänkt för stämpling till mord efter en skjutning i Skogås i januari. Flera personer är häktade i det fallet. Även här ska 20-åringen ha förmått yngre personer att skjuta offret.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Stockholm

Mer i ämnet