Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör pappans berättelse om hans 18-åriga son som är en av flera misstänkta i en rättegång kopplat till våldsvågen i Stockholmsområdet. Han berättar bland annat hur sonens olika diagnoser utnyttjats av gängkriminella. Foto: Kovan Alshawish/SVT

Föräldrarna till de misstänkta: ”Kriminella utnyttjade våra barns diagnoser”

Uppdaterad
Publicerad

Sex personer står åtalade för bland annat misstänkt mordförsök, förberedelse till mord och grovt vapenbrott i ett mål kopplat till våldsvågen i Stockholm. SVT Nyheter Stockholm har pratat med två av de misstänktas föräldrar.

Båda föräldrarna hävdar att gängen har utnyttjat deras söner.

– Redan från sexårsåldern märkte skolpersonalen att det var något som inte stod rätt till. Vi sökte hjälp från BUP och fick reda på att han har både ADHD och autism, säger pappan till den åtalade 18-åringen.

SVT Nyheter har tagit del av dokument från barn- och ungdomspsykiatrin som styrker pappans berättelse.

– Jag kunde inte kontrollera honom trots att vi har förtroende för varandra, men han är ännu närmare sina vänner. Om hans vänner säger åt honom att göra något så gör han det utan att tänka. Så jag bad om hjälp från socialtjänsten eftersom jag inte visste vad jag skulle göra. Men min son vägrade träffa socialtjänstens personal, berättar pappan.

Vad har du själv gjort för att hålla ditt barn borta från kriminalitet?

– Jag visste inte i början men när jag fick reda på det lämnade jag landet, vi reste till flera olika länder. Till slut ringde jag socialtjänsten men han ville inte ha kontakt med dem.

”Han kan inte rätt och fel”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den misstänkte 15-åringens pappa säger att hans son har autism. Sonen är misstänkt för grova brott med koppling till gängkriminalitet. Foto: Kovan Alshawish/SVT

Han menar att 18-åringen är som en 10-åring mentalt på grund av diagnoserna, vilket gör att han kan bli utnyttjad.

Även den misstänkte 15-åringen har autism, menar hans pappa.

– Han började prata först när han var i treårsåldern. Hans hjärna fungerar inte så bra – han kan inte rätt och fel, säger 15-åringens pappa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.