Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Från Tollare Kaj i Nacka är det cirka 850 meter över sundet till Gungviken där Skanska planerar för sin stenkross, säger Pontus Lesse från aktionsgruppen Stoppa krossen. Hör mer om kritiken mot planerna i videon. Foto: SVT

600 000 ton bergmassor ska krossas i Nacka – invånare och politiker kritiska

Uppdaterad
Publicerad

Byggbolaget Skanska står fast i att etablera en stenkross i naturområdet mellan Saltsjö-Duvnäs och Fisksätra i Nacka. Men motståndet är starkt både från aktivister och kommunen.

– En stenkross är helt olämplig i det här området och vi agerar för att den inte ska bli av, säger Mats Gerdau (M), kommunstyrelsens ordförande i Nacka.

På berget vid Gungviken i Nacka har containrar uppradats ovanpå varandra. Här planerar byggbolaget Skanska att etablera en ny stenkross, som ska kunna ta emot tonvis av bergmassor från olika platser i länet.

– Det brukar finnas motstånd inför etableringen, men när stenkrossar väl är på plats är det inte så många som klagar, säger Oskar Karlsson, affärsutvecklare på Skanska.

Bolaget har i sin ansökan begärt att få krossa 600 000 ton bergmassor per år, i tio år framöver. En viss del av verksamheten ska även kunna pågå dygnet runt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Protester från 2019 då aktionsgruppen ”Stoppa krossen” valde att illustrera Skanskas planer på att bygga en stenkross i Nacka med hjälp av en inhyrd ljudanläggning från Roskilde. Foto: privat/Lars Klingstedt

Enligt aktionsgruppen ”Stoppa krossen” och Nacka kommun skulle en stenkross ha en negativ påverkan på naturmiljön med damm, buller och tung trafik. Även vattnet i närheten skulle riskera att förorenas.

– Vi har räknat ut att cirka 20 000 personer som bor runt omkring stenkrossen skulle drabbas, säger Pontus Lesse från ”Stoppa krossen”.

”Beskedet kom som en kalldusch”

Motståndet bland lokalbor har pågått i över fem år. Engagerade i ”Stoppa krossen” har bland annat genomfört ett flertal aktioner för att väcka opinion.

Efter fyra domar och flera överklaganden kom i våras en ny vändning. Mark- och miljödomstolen gav Skanskas stenkross ytterligare en chans.

– Beskedet kom som en kalldusch, men vi laddar om och har på kort tid mobiliserat motstånd och samlat in pengar, säger Gustav Melin från ”Stoppa Krossen”.

Fått ihop 1,2 miljoner kronor

Gräsrotsfinansieringen har skett genom ”crowdfunding”. Hittills har gruppen samlat in 1,2 miljoner kronor. Pengarna ska bland annat användas till att betala jurister och miljöexperter.

Den 14 juni går tidsfristen ut att lämna in rättsliga handlingar till Mark- och miljööverdomstolen för att få prövningstillstånd.

Området där krossen är tänkt att byggas ingår i ett fideikommiss, en egendom som överförs enligt en särskild arvsordning.

SVT har sökt markägaren som tackat nej till en intervju.

Juridiska turerna kring stenkrossen i Nacka

2018: Skanska lämnar in anmälan om mottagning och bearbetning av entreprenadberg.

2019: Miljö- och stadsbyggnadsnämnden i Nacka kommun förbjuder den anmälda verksamheten. Skanska överklagar beslutet.

Länsstyrelsen i Stockholms län avslår överklagandebeslutet. Skanska överklagar länsstyrelsens beslut.

2021: Mark- och miljödomstolen i Nacka bifaller Skanskas överklagande och återförvisar målet till Länsstyrelsen i Stockholms län för fortsatt handläggning. Mark- och miljödomstolen i Nackas dom överklagas till Mark- och miljööverdomstolen av Skanska, Nacka kommun och enskilda.

Mark- och miljööverdomstolen avvisar del av överklagandena, domstolen meddelar inte prövningstillstånd för övriga överklaganden.

2023: Länsstyrelsen i Stockholms län upphäver det överklagade beslutet och återförvisar målet till Nacka kommun för fortsatt handläggning. Länsstyrelsens beslut överklagas av Nacka kommun och enskilda till Mark- och miljödomstolen i Nacka.

2024: Mark- och miljödomstolen avslår överklagandena 4 mars. Mark- och miljödomstolens dom överklagas 7 mars av Nacka kommun och närboende till Mark- och miljööverdomstolen. Avvaktan inför beslut om prövningstillstånd.

Källa: Skanska

Vad är en stenkross?

• En maskin för att krossa stora stycken av sten eller malm till mindre stycken.

• Grus, makadam, stenmjöl och bergkross är produkter som utvinns ur stenmassor som kan komma från sprängningar och borrande av tunnlar.

• Materialet som krossas används som fyllnadsmassa och underlag när nya vägar, tunnlar eller bostäder byggs.

Källa; Skanska

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.