Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare i region Stockholm, om varför man som vaccinerad inte ska behöver vara orolig för genombrottssmitta. Foto: SVT

80 procent av de som ligger på sjukhus för covid är ovaccinerade

Uppdaterad
Publicerad

Många som är fullvaccinerade mot covid-19 är oroliga för genombrottsinfektioner, alltså att de ska bli smittade trots vaccination. Men trots att cirka 25–35 procent av dem som smittats de senaste fyra veckorna i regionen är fullvaccinerade tycker smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund inte att det är oroande.

Hör varför smittskyddsläkaren inte oroas av genombrottsinfektionerna i klippet.

Så här har smittan ändrats senaste halvåret

Under vecka 40 konstaterades totalt 1 298 nya fall av covid-19-smitta i Region Stockholm. Som jämförelse konstaterades i mars 9 032 nya fall under vecka 12, alltså i snitt cirka 1 290 fall per dag.

30 mars vårdades 499 covid-patienter på något av regionens sjukhus, varav 76 på intensiven. Tisdagen 12 oktober var det totalt 76 patienter, varav sju på intensiven.

Samma marsdag som ovan var 4,4 procent av länets befolkning över 18 år fullvaccinerade – i tisdags hade den andelen stigit till 72,8 procent. Utöver de vuxna finns nu också många minderåriga vaccinerade, vilket det inte gjorde i våras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet