Beslutet om de 90 miljoner kronorna till akutsjukhusen väntas fattas i september. Foto: SVT

90 miljoner ska förbättra situationen på akuterna

Uppdaterad
Publicerad

Sjuksköterskorna på Danderyds sjukhus har larmat om den kaotiska arbetssituationen under sommaren, och nu vill den den borgerliga alliansen i landstinget skjuta till extra pengar för att förbättra situationen.

Enligt den styrande alliansen har den varma sommaren inneburit en dels en ökad belastning på akutsjukhusen – dels på grund av att inte alla vårdlokaler kunnat användas som vanligt, dels på grund av en ökad tillströmning av patienter med värmerelaterade besvär.

– För att stärka förutsättningarna att åstadkomma en god arbetssituation vill vi nu tillföra 90 miljoner kronor till länets akutmottagningar. Resurstillskottet syftar till att minska den pressade situationen på akutsjukhusen och möjliggöra nödvändiga förändringar, säger Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdslandstingsråd.

S vill införa akutmiljard

Men oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S) menar att landstingsalliansen ger med den ena handen och tar med den andra.

– Samtidigt som de tvingar sjukhusen till stora besparingar gör de nu en tillfällig satsning som inte ens kan användas för att anställa mer personal. Vi vill istället införa en akutmiljard som kan gå till långsiktiga satsningar på bättre arbetsmiljö, högre löner och rimliga arbetstider för att locka nya och behålla fler medarbetare.

Enligt den borgerliga alliansen väntas det formella beslutet om extrapengarna fattas på hälso- och sjukvårdsnämnden i september. Under tiden har hälso- och sjukvårdsdirektören fått uppdraget att ta fram förslag på hur pengarna bör fördelas mellan akutsjukhusen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.