Akut läge på Karolinska

Uppdaterad
Publicerad

Influensan och magsjukan får konsekvenser. Chefläkare i möte för att diskutera den ansträngda vårdsituationen.

Karolinska universitetssjukhuset i både Solna och Huddinge tvingas ställa in planerade operationer. Orsaken är det stora antalet patienter med vinterkräksjuka, influensa och RS-virus i kombination med brist på sjuksköterskor.

– Det här var sista droppen, även om det har varit pressat tidigare, sade Klas Östman, presschef på Karolinska, på tisdagseftermiddagen.

Vårdkrisen i Stockholm

Läget på Karolinska har stabiliserats under kvällen och natten till onsdagen men sjukhuset behåller stabsläge.

– Det har varit ett ansträngt läge länge. Vi utnyttjar varenda säng och har ökat bemanningen just nu, säger Johan Bratt, chefsläkare på Karolinska.

Under tisdagen blev trycket på akuten för stort och därför beslutade sjukhusets chefsläkare att ställa in onsdagens planerade operationer. Ett flertal patienter har väntat på akuten i över ett dygn utan att få en vårdplats.

– Alla operationer som inte medför någon risk att skjuta upp, får vänta, säger Johan Bratt.

Chefläkare: Fler vårdplatser behövs

Carl-Göran Ericsson, chefläkare på Danderyds sjukhus, har tillsammans med övriga chefläkare i Stockholms läns landsting diskuterat den ansträngda vårdsituationen under ett möte på onsdagsförmiddagen.

Influensan och infektionerna förklarar inte det svåra vårdplatsläget, säger Carl-Göran Ericsson, utan fler geriatrikplatser behövs för att lösa situationen.

-Geriatrikklinikerna är fullbelagda och har problem med infektioner, säger Ericsson till TT.

-För att komma ner till 100 procents beläggning skulle vi behöva öppna minst två extra vårdavdelningar, och 100 procent är inget eftersträvansvärt läge, säger han.

För att lösa den akuta situationen just nu måste sjukhusen i länet se över hur man kan skapa ytterligare platser.

-Det kan vara att skriva ut patienter, skapa extra plats till exempel genom att lägga in en patient till på ett rum och vid behov kalla in extra personal.

TT: Hur påverkas patientsäkerheten?

-Det blir alltid svårare att klara patientsäkerheten när det blir fullt och överfullt, säger Ericsson.

På Danderyds sjukhus har man ännu inte behövt ställa in några planerade operationer, men beslutet ska utvärderas under dagen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdkrisen i Stockholm

Mer i ämnet