Äldre får kämpa för plats på äldreboende

Uppdaterad
Publicerad

Det blir allt färre platser på äldreboenden medan de äldre bara blir fler. Siffror som SVT har tagit fram visar att under de senaste femton åren har var fjärde plats försvunnit på äldreboenden runt om i landet.

I takt med att vi lever allt längre så behöver också fler vård och omsorg. Men att få plats på ett äldreboende är ingen rättighet. Chansen till att få en plats skiljer sig stort mellan kommunerna.

32.000 platser på äldreboenden försvann under 2000-talet. Det är en tydlig trend i de flesta kommuner i Sverige. Ambitionen är att de gamla ska vårdas i hemmet så länge som möjligt. Det här har lett till att många gamla tvingas bo kvar hemma mot sin vilja.

#hemtillvarjepris

– I och med att man har dragit ner så snabbt på äldreboenden har det blivit mycket mera tvång att bo hemma, säger Marta Szebehely, professor i socialt arbete.

”Naiva politiker”

– Antingen har vi helt okunniga politiker, eller så har vi politiker som är naiva nog att tro att det går att ta bort platser utan att det gör någon skada, säger Mats Thorslund, professor i socialgerontologi.

Lena Hedquist och hennes make Einar planerade att njuta av pensionen tillsammans. Men så blev det inte. Einar blev demenssjuk och till slut blev det för tungt för Lena att sköta om honom själv. Einar fick plats på äldreboende direkt. Men så ser det inte ut för alla och när platserna inte räcker till, så får hemtjänsten fylla i luckorna.

– De som blir gamla idag och som inte har anhöriga, de har sämre möjlighet att få ett bra liv på gamla dagar, säger Lena Hedquist, som också sitter med som ordförande i SPF Seniorerna i Bromma.

Det individuella behovet ska prövas

– Ribban för att få hemtjänst har höjts drastiskt, de som kommer över ribban är väldigt sjuka och hade för 20 år sedan varit självklara för att få en plats i särskilt boende, säger Mats Thorslund.

Alla har rätt att få sitt individuella behov prövat, men kommuner gör olika bedömningar. Därför är möjligheten till att få plats på särskilt boende olika beroende på vilken kommun man bor i. I dag tvingas många äldre slåss i domstol för att komma in på äldreboende. Och det kan bli utdragna processer för de gamla och deras anhöriga.

– Har kommunen inte tillräckligt med platser, då höjer man ribban. Då säger man: Du har ett behov som gör att du inte behöver en plats, säger Mats Thorslund.

Tisdag den 19/1 sänds dokumentären ”Hem till varje pris” i SVT2 klockan 20:00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#hemtillvarjepris

Mer i ämnet