Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Finansregionrådet Irene Svenonius (M) kommeterar händelsen i klippet. Foto: SVT/PrivatVisa alla (2)
Visa alla (2)

Svenonius (M) om klimataktivisterna: ”Blir ledsen, arg och frustrerad”

Uppdaterad
Publicerad

E4:an i höjd med Norra begravningsplatsen i Solna, blockerades under måndagsmorgonen av en grupp aktivister som satt sig på vägen. Aktionen ledde till långa köer och en ambulans under utryckning fastnade i kön. Nu kommenterar finansregionrådet händelsen till SVT.

Två av aktivisterna ska enligt polisen ha limmat fast sig i körfältet vilket gjorde att trafiken till en börjat bara kunde släppas i två av fyra körfält. Alla tolv deltagare i aktionen har gripits misstänkta för brott mot ordningslagen, sabotage och även blåsljussabotage efter att en ambulans som transporterade en mycket sjuk person fastnade i trafikköerna. Under måndagseftermiddagen anhölls tio av de 12 gripna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Daniel Wikdahl, presstalesperson vid Stockholmspolisen kommenterar händelsen då en grupp klimataktivister stoppade trafiken på E4 i höjd med Norra Begravningsplatsen i Solna.

Daniel Wikdahl, presstalesperson för stockholmspolisen  i höjd med Norra begravningsplatsen i Solna under måndagsmorgonen.

Vid tiotiden på måndagsförmiddagen var aktionen avblåst och trafiken hade börjat rulla igen.

Aktivisterna: ”Inga andra alternativ”

Bakom aktionen står rörelsen ”Återställ våtmarkerna”. De har under året genomfört femton liknande motorvägsblockader runt om i Stockholm i syfte att pressa politikerna att agera mot klimathot.

Enligt Josefin Eidrup Dahlberg, talesperson för Återställ våtmarkerna, har de efterfrågat dialog med politikerna men inte fått gehör.

– Vi har tyvärr inga andra alternativ, det är hit vi har tvingats av våra makthavare, säger hon.

Enligt Josefin Eidrup Dahlberg genomförs aktionerna med största möjliga hänsyn till säkerheten. Hon tycker att det är olyckligt när vanliga människor drabbas men menar att rörelsen inte ser någon annat sätt att få politikerna att agera.

– Det är nog oundvikligt att folk blir arga men det vi kämpar för är att undvika en fullständiga katastrof, och i den situationen kommer det inte finnas möjlighet för ambulansen att komma fram, miljontals människor kommer dö och ingen kommer förskonas, säger hon.

Hör finansregionrådet Irene Svenonius (M) skarpa kritik mot aktionerna i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Finansregionrådet Irene Svenonius (M) kommeterar händelsen i klippet. Foto: SVT/Privat
Trafiken på E4:an stoppades efter att aktivister limmat fast sig på vägbanan. Foto: Privat/Amad.K