Hör Ann-Katrin Hegvold om hur livet ser ut efter vräkningen. Foto: Moa Ferm/SVT

Ann-Katrin, 60, vräktes från sin lägenhet mitt under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

I början av december vräktes Ann-Katrin Hegvold, 60, efter flera obetalda hyror, från sin lägenhet på Albyberget. Nu vet hon inte var hon och sambon ska fira jul.

– Jag har fått ett tips om att spendera julen på Arlanda, för där kan man vara dygnet runt utan att bli utslängd, säger hon.

Det var när Ann-Katrin Hegvold blev sjukskriven från sin deltidstjänst på Botkyrka kommun förra året som problemen med att betala hyra började, berättar hon. Och skulderna växte sig större och större.

– Det går hand i hand, jag mådde väldigt dåligt under den här perioden, och till slut började Kronofogden höra av sig och jag började förstå att nu kommer det snart att bli en katastrof här, säger hon.

Löftet: ”Kommer självklart inte vräka hyresgäster”

Antalet vräkningar har minskat med nio procent under pandemin. Mellan vecka 12 och 49 har 1664 vräkningar genomförts i landet i år, jämfört med 1 826 vräkningar samma period förra året, visar statistik från Kronofogden.

Fastighetsbolaget Hemblas VD skrev i ett mejl till Hyresgästföreningen i maj i år: ”Vi kommer självklart inte vräka hyresgäster som på grund av corona får svårigheter att betala sin hyra i tid eller kanske överhuvudtaget just nu.”

Men det gäller inte Ann-Katrin Hegvold, som haft ekonomiska problem under en längre tid.

– Nej, det är inte pandemirelaterat. Vi har gett henne tillräckligt många chanser och såg ingen annan utväg än att avsluta hyreskontraktet nu, säger Hemblas förvaltningschef Mikael Röjdemark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.