På Vätö handel i Roslagen har omsättningen fördubblats den senaste veckan Foto: Erika Walukiewicz/SVT

Anstormning av stockholmare i skärgården

Uppdaterad
Publicerad

Hemmajobb och risk för smittspridning har fått stockholmare att ta sin tillflykt till skärgården. Nu väcks oron för ökad belastning på vård och omsorg i skärgårdskommunerna.

När smittspridningen ökar i Stockholm väljer allt fler att flytta ut till skärgården. Handlare i Roslagen har sett en tydlig ökning av omsättningen de senaste två veckorna. Men det är inte enbart positiva tongångar kring företeelsen.

– Jag vill verkligen uppmana de sommargäster som faktiskt kommer hit att följa de råd och rekommendationer som finns så att vi slipper en allmän smittspridning som vi inte har beredskap för, säger Bino Drummoond (M), kommunstyrelsens ordförande i Norrtälje.

Corona i Stockholm

Fem smittade på Norrtälje sjukhus

Än så länge är läget på Norrtälje sjukhus under kontroll. I dagsläget har man fem patienter med covid-19. Förra veckan avled en smittad person på sjukhuset.

– Just nu är läget inte alls ansträngt. Men vi ligger lite efter Stockholm, så vi räknar med att det kommer att öka, säger Susanne Bergenbrant Glas, chefläkare på Norrtälje sjukhus.

Hon ser ingen anledning till oro över det ökade antalet sommargäster.

– Vi är inte en isolerad ö. Vi är redo att ta emot patienter från övriga regionen och får vi problem så förväntar vi oss detsamma tillbaka.

Enligt regiondirektör Carina Lundberg Uudelepp är man medveten om det flyttmönster som råder under sommarhalvåret och redo att omfördela insatser om så krävs, rapporterar Norrtelje Tidning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet