Arbetsmiljöverket har själva tonat ned betydelsen av Serafen-beslutet, men väljer nu att driva det vidare. Foto: SVT

Striden om munskydden går vidare: Arbetsmiljöverket överklagar domen om äldreboendet Serafen

Uppdaterad
Publicerad

Kravet på munskydd på äldreboendet Serafen underkändes av förvaltningsrätten. Men nu överklagar Arbetsmiljöverket domen. Det betyder att den striden om munskyddskrav på äldreboenden inte är över.

Personalen på äldreboendet Serafen i Stockholm måste ha både visir och munskydd när de jobbar nära covid-patienter. Det slog Arbetsmiljöverket fast strax före påsk.

Men beslutet överklagades av Stockholms stad, och i förra veckan slog förvaltningsrätten fast att Arbetsmiljöverkets beslut var alltför otydligt formulerat och skulle upphävas.

Munskydd inom vården under covid

Men nu står det klart att Arbetsmiljöverket inte kommer att acceptera domen, utan ska överklaga den.

Spricka efter påtryckningar

Ärendet har lett till en djup konflikt inom myndigheten, som utsatts för omfattande påtryckningar från bland andra organisationen SKR att tona ned och ändra sin linje i ärendet.

SVT:s granskning har visat att man bland annat raderat ett expertutlåtande som slog fast att enbart visir inte räcker för att skydda vårdpersonalen mot smitta. Avslöjandena har väckt starka reaktioner från både fack, experter och politiker.

Vet du mer? Kontakta SVT:s reporter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Munskydd inom vården under covid

Mer i ämnet