Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att se arkitektstudenten Lycke Förell visa upp sin vision om framtiden på Järvafältet. Foto: SVT

Arkitektstudenter visar upp framtidsvisioner för Järvafältet

Publicerad

Odlingar som mötesplatser och stenar från tunnelbyggen som används till lekparker. I Husby konsthall vid Järvafältet har aktörer från bland annat Region Stockholm, trafikförvaltningen och lokalsamhället samlats för att lyssna på arkitektstudenter från KTH:s visioner för framtiden i området.

Det är inte en särskilt tillgänglig plats i dag, konstaterar arkitektstudenten Lycke Förell och blickar ut över fältet som kopplar samman Tensta med Eggeby gård på Järvfältet.

– Det här är ingen naturlig plats där man kommer med sin picknick, säger hon.

Tillsammans med sina klasskamrater John Suh och Yin Lin har Lycke Förell undersökt hur förhållandevis enkla medel som att göra en lätttillgänglig väg och mer växtlighet kan skapa en mycket mer välkomna plats.

”Behövs visioner”

Studenter vid KTH har även undersökt hur stenar från de många tunnelbyggen som pågår i Stockholm kan återanvändas till allt från överdäckning av motorvägar till lekplatser. Hur odlingar på Järvafältet kan bli en knytpunkt för boende i området och hur fältets grönska på ett bättre sätt kan kopplas samman med betongen och asfalten i förorten.

I flera månader har studenterna hållit på med sina projekt och arbetet fortsätter även under våren. Men hur många av framtidsvisionerna som faktiskt blir verklighet återstår att se.

Men det finns också ett stort värde av att de olika aktörerna träffas, menar Aina Öst, lärare och forskare vid KTH.

– Vi ser ett stort behov av att det behövs visioner för hur människan kan leva med naturen i framtiden, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s Järvaredaktion 2023

Mer i ämnet