Två män åtalas för mordet på 18-åriga Ndella Jack

Uppdaterad
Publicerad

Två män åtalas för mordet på 18-åriga Ndella Jack i Råcksta i augusti förra året. Männen åtalas också för mordförsök på hennes 33-årige man.

– Det är en konflikt mellan männen på en restaurang kvällen innan som mynnar ut i skjutningen i den här lägenheten i Råcksta, säger kammaråklagaren Maria Hävermark till SVT Stockholm.

Det var den 28 augusti som 18-åriga Ndella Jack sköts ihjäl i sin bostad i Råcksta i slutet av augusti. Polisens teori har varit att det var hennes man som egentligen var måltavlan.

Två män, en 23-åring och en 30-åring, åtalas nu för mordet i Råcksta samt försök till mord på en 33-årig man.

Några veckor senare skedde en skjutning i Nacka där två utomstående män skottskadades. En av de skottskadade var hemma i sin lägenhet när han träffades i ögat. Lägenheten ligger drygt 100 meter från där skotten avlossades. Han hade ingenting med gängkonflikten bakom skjutningen att göra och han har nu förlorat synen på sitt ena öga.

Åtal även för Nackaskjutning

Händelserna hänger ihop, enligt polisens teori var de som sköt ute efter samme man både i Nacka och Råcksta. Därför åtalas ytterligare en man i samma förhandlingar för försök till grovt vapenbrott. Han ska ha försökt ta hand om vapnen som kastats efter skjutningen i Nacka.

Samtliga åtalade nekar till brott.

– De åtalade är alla före detta kompisar till den 33-åriga mannen och jag påstår att motivet är en konflikt som uppstått mellan dem. Utredningen har bland annat bestått av tekniska undersökningar, förhör och analyser av de misstänktas rörelsemönster, säger kammaråklagare Maria Hävermark.

Rättegången, som börjar 20:e april, kommer till hållas i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt de första rättegångsdagarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.