Skolledningen stängde skolan för resten av dagen. Foto: SVT

Banger kastades i skolmatsal – två poliser till sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Någon kastade in en banger i en skolmatsal i Tumba under ett polisbesök på torsdagen. Två poliser och flera lärare har åkt till sjukhus för att kontrollera hörseln efter den kraftiga smällen.

Händelsen inträffade vid lunchtid på Storvretskolan, en grundskola i Tumba.

– Poliserna var på skolbesök. De satt och åt med eleverna när någon ska ha kastat in en banger i skolans matsal, säger Anna Westberg vid polisens ledningscentral.

En banger är en kraftig, olaglig smällare, att jämföra med ett militärt knallskott. Flera personer har åkt till sjukhus för kontroll.

– Två poliser har fått åka till sjukhus då de upplever att hörseln blivit påverkad. Även ett antal lärare har uppsökt sjukhus, säger Anna Westberg.

Skolans rektor säger att poliserna och fyra ur personalen som satt i matsalen fick ringningar i öronen. Foto: Rebecca Randhawa Bergmark/SVT

Skolan stängdes för dagen

Skolans rektor säger att poliserna och fyra ur personalen fick ringningar i öronen efter smällen. Ingen elev ska ha haft samma besvär. Vid 13.30 beslutade skolledningen att stänga skolan för dagen och skicka hem eleverna.

– Vi ringer runt till alla elevers föräldrar och har ett krismöte för att se till att vi kan ta emot eleverna på ett bra sätt i morgon, säger Carina Nygårds, tillförordnad rektor.

Poliserna som var i skolan är närpoliser i området och de kommer ofta på besök. Det ska inte ha förekommit några incidenter vid tidigare besök, enligt rektorn.

”Dörrarna låsta hela dagarna”

Storvretskolan har tidigare haft problem med att obehöriga tagit sin in på skolan. Därför har skolan nu låsta dörrar.

– Vi vill värna säkerheten för våra elever och därför har vi dörrarna låsta hela dagarna. Vi vet inte om det är någon som har låst upp en dörr eller om det är en elev som har gjort det här, säger Carina Nygårds.

Polisen har förhört ett stort antal elever som befann sig i matsalen. Händelsen utreds som misshandel. Ingen person har gripits.

Vid 14.38 fick polisen larm om skottlossning i Tumba, men de båda händelserna kopplas inte ihop.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer