Innanför väggarna på BB Sophia pyr missnöjet. Foto: TT

BB Sophias personal blir utan lön i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Sedan tidigare har det stått klart att BB Sophia stänger den 16 maj. Personalen skulle få betalda semestermånader fram till augusti men nu har Praktikertjänst gjort en kovändning betalar nu istället ut avgångsvederlagen retroaktivt.

Frustrationen på BB Sophia är stor. Barnmorskorna har in i det sista kämpat för att förlossningar även fortsättningsvis ska genomföras vid Sophiahemmet. Nu är det en dryg månad kvar till dörrarna stängs för gott.

Uppgörelsen mellan personalen och Praktikertjänst har tidigare varit att de anställda efter den 15 maj inte kommer att genomföra några fler förlossningar utan endast avveckla verksamheten. De skulle samtidigt få full lön utbetald fram till den 15 augusti. Detta har lett till att få barnmorskor varit intresserade av att gå över till landstingets vård under sommaren.

Ändrade villkor för barnmorskor

Nu ändras villkoren och avgångsvederlaget betalas istället ut retroaktivt i september. Detta betyder att de under delar av sommaren inte får några utbetalda pengar. Summan sätts istället in efter sommaren. Personalen får inget inkomstbortfall men kommer däremot att få leva snålt under juli och augusti.

– Vi har tagit vårt ansvar för personalen. Man ska komma ihåg att vi inte är tvingade till att betala ut denna kompensation men gör det ändå, säger Erik Strand som är styrelseordförande på BB Sophia.

Personal känner sig svikna

En av barnmorskorna som hört av sig till oss ser tilltaget som ett sätt för Praktikertjänst att tinga personalen att ansluta sig till Stockholms län landstings vård.

– Jag förstår att de anställda är frustrerande och de har gjort ett fantastiskt jobb. Det vi har gjort underlättar för de anställda att gå vidare till landstingsvården. Nu kan de både jobba för landstinget och få lön från oss samtidigt, säger Erik Strand.

Fackförbundet Vårdförbundet vill vänta med att kommentera utvecklingen på BB Sophia. Den 12 april träffas facket och Praktikertjänst för att diskutera erbjudandet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

BB Sophias nedläggning

Mer i ämnet