Från usel skådespelare till hyllad konstnär

Uppdaterad
Publicerad

Ingmar Bergman förknippas ofta med allvar och svartvitt, men han var mer än så, menar Anna Bergman som är kurator för en utställning som sätts upp i Stockholm.

I år skulle Ingmar Bergman fyllt 100 år och det uppmärksammas på flera håll i landet. På Scenkonstmuseet i Stockholm har en utställning flyttat in som tidigare bara har visats i Berlin, Los Angeles och Gent.

Fokus ligger på yrkesmänniskan Bergman, och människorna som fick honom att bli den framgångsrika regissör han idag är ihågkommen som.

Ingmar Bergman 100 år

– Privatpersonen Bergman får man genom de filmer han har gjort eftersom han är väldigt utelämnande där, här visas yrkeslivet, säger Anna Bergman, kurator på utställningen.

”Film och teater levde i symbios”

Hon har själv många ingångar till regissören, dels har hon arbetat som kostymtecknare under hans produktioner, dels har hon också varit gift med en av Ingmar Bergmans söner.

Dockteatern till vänster i bild var med under inspelningen av Fanny och Alexander. Foto: SVT

– Många ser honom som en filmskapare, men han gjorde betydligt mer teater än filmer. Dubbelt så mycket. Film och teater levde i symbios. Han filmade på Fårö under sommarhalvåret och repeterade teater i Stockholm under vinterhalvåret.

Se hela intervjun med Anna Bergman ovan där hon berättar mer om Bergmans galna reklamfilmer och usla skådespelarinsatser.

En vandring i tiden

Utställningen ”Bergman – lögn och sanning” är en vandring i tiden. Allt börjar i regissörens barndom, Fanny och Alexander, för att sluta med scenografimodellen av Vintersagan som är en replik av Dramaten.

Modellen är en symbol för regissörens kärlek till Dramatenhuset. Ett av flera föremål från både teater och filmproduktionerna som finns med.

Återkommande skådespelare i Bergmans produktioner. Foto: SVT

Här visas också arbetsteamet både bakom och framför kameran. Många människor blev viktiga och kom att följa honom genom åren.

– Det är inte en persons verk, det är så otroligt mycket fler människor som ligger bakom slutresultatet. Tajta relationer byggdes upp under flera år, säger Anna Bergman.

Uställningen pågår fram till september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ingmar Bergman 100 år

Mer i ämnet